Hiljaista elämää

Hiljaista elämää

19. helmikuuta 2015

Korvien ja silmien paasto

Peter Halldorf:
 "Näin avautuu paasto"
(Päivä 2006)

"Kaikki paasto alkaa siten, että katsomme elämäämme ja elämäntapaamme.

Esitämme itsellemme kysymyksiä: Mikä elämässäni on vaarassa saada liian suuren sijan? Mikä vie minua helposti siihen suuntaan, jonne en oikeastaan haluaisi mennä? Minkä asian on hiukan kuoltava, jotta voisin elää kokosydämisemmin? Saamani vastaukset auttavat minua erottamaan ne alueet, joilla tarvitsen paastoa eli rajojen vetämistä elämääni.

Varhaiskirkossa korostettiin ennen kaikkea vatsan ja kielen paastoa; kahden alueen, joilla on aina syytä pidättyvyyteen. Ylensyönti mainitaan usein ensimmäisenä kuolemansynneistä, ja kielen Raamattu sanoo olevan "täynnä tappavaa myrkkyä" (Jaak 3:8)

Meidän aikanamme silmien ja korvien paasto on vähintään yhtään aiheellinen. Melu on yksi suurimmista hengellistä elämää uhkaavista vaaratekijöistä. Se valtaa aaltopituuden, jolla tunnistamme sisäisen äänen. Ehkä ei ole sattumaa, että Raamatun viimeinen kirja, joka sijoittuu aikojen loppuun, toistaa kerta toisensa jälkeen:"Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille." (Ilm 2:7)

Korvien tunkeminen täyteen melua (ääntä) on varma tapa tulla hengellisesti huonokuuloiseksi. Paastoaminen on osittaista sulkemista: radion, tietokoneen, television, mainosten, videoiden, sanomalehtien. Paasto on jopa tietynasteisen pidättyvyyden harjoittamista ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ei halveksunnasta vaan kunnioituksesta toisia ihmisiä kohtaan.

Näiden alueiden paasto auttaa meitä suurempaan läsnäoloon oman itsemme ja toistemme edessä: kuulemme itsemme ajattelevan, näemme sen, joka puhuttelee meitä.

Yksi Raamatun tärkeimmistä hengellisistä neuvoista on psalmin teksti: "Olkaa hiljaa ja tietäkää, että Herra on Jumala" (Psa 46:11, ruotsalainen käännös 1917) Kaikkien erilaisten paastojen aikana meidän tulee etsiä tavallista syvempää hiljaisuutta.

Hiljaisuus on puheen paastoa. Sanoista kuoritaan pintakerros, jolloin puhuttuun tulee uudenlaista selkeyttä. Korvat puhdistuvat, ja alamme kuulla, mitä meille puhuttaessa sanotaan."

(Peter Halldorf)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...